Tekst invoeren

Content, daar draait het natuurlijk allemaal om. Als contentbeheerder wil je de mooiste content pagina's maken zodat bezoekers van je website de pagina's aandachtig bekijken, lezen en weer terug komen. Je kunt de tekst op verschillende manieren toevoegen.
Je kunt rechtstreeks in de editor van het CMS werken of vanuit een tekstprogramma toevoegen. Vergeet niet de pagina regelmatig op te slaan.

5.1.1 Tekst vanuit Word
Het is makkelijk om de teksten voor de website eerst te maken in een programma zoals Word (Microsoft) en Pages (Apple). Een externe tekstschrijver kan dan de teksten al van te voren schrijven. De tekst één op één in de editor van het CMS plakken kan wel wat problemen veroorzaken.

Let op! Plak nooit tekst vanuit een tekstverwerker. In word wordt heel veel "rotzooi" meegegeven in de bron bestand van het document. Ook kan de opmaak van de tekst meegenomen worden. Hierin schuilt het gevaar want dit kan de opmaak van de website flink in de war schoppen.

In het CMS kun je dit oplossen door het icoon "plakken uit word" gebruiken  maar nog beter is het om de icoon "als platte tekst plakken" te gebruiken  oftewel gewoon platte tekst zonder opmaak. Je klikt op deze icoon, er opent zich een scherm en daarin plak je de tekst. Klik op save en je kunt de tekst daarna opmaken. Tip: het allerveiligste om teksten te maken is in notepad.

Vreemde tekens: Vreemde tekens zoals ë, é, à etc. kunnen een probleem veroorzaken in webteksten. Als je dan een sneltoets combinatie gebruikt dan kan het zijn dat deze tekens op de website niet goed getoond worden. Je ziet dan bijvoorbeeld een blokje of vraagtekens staan. Door op de omega te klikken , opent zich een scherm met allerlei leestekens. Klik op het teken dat je wil toevoegen. Dit is misschien wel omslachtig maar op deze manier weet je zeker dat alle vreemde tekens in alle browsers op alle systemen wel goed getoond worden.

Headers: Met headers kun je subkoppen van paragrafen een opmaak geven. Dit noemen we headers. Je hebt h1 t/m h6 headers. Standaard is de titel in het CMS altijd een H1 header. De subtitels van de paragrafen geef je bijvoorbeeld een h2. Die kun je bereiken door in de dropdown die standaard op paragraph staat te kiezen voor bijvoorbeeld heading 2.

Let op! In de editor ziet tekst er altijd iets anders uit dan op de website zelf. Laat je hierdoor dus niet misleiden.